Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Παλιουρι




Το Παλιούρι είναι χωριό και έδρα του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Παλλήνης του νομού Χαλκιδικής. Με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001 οι κάτοικοι είναι 788. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχει νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο (Παλιουρίου/Αγ. Παρασκευής) , Γυμνάσιο, αγροτικό ιατρείο, ΚΑΠΗ, τοπική ομάδα που αγωνίζεται στο νότιο όμιλο στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος ονομάζεται "Θέραμβος". Κύριες ασχολίες είναι η μελισσοκομία, οι τουριστικές επιχειρήσεις (ειδικά στους γύρω οικισμούς) και η ελαιοκομία. Οι δρόμοι του έχουν παραδοσιακό χρώμα όπωςκαι γενικότερα η περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν δάση από πεύκα.

To Δημοτικό διαμέρισμα Παλιουρίου (826 κάτοικοι το 2001) απαρτίζεται από τους εξής οικισμούς:

  • το Παλιούρι [ 788 ] (έδρα)
  • ο Άγιος Νικόλαος Κανίστρου [ 21 ] , γραφικός οικισμός, που απέχει 2 χιλιόμετρα από τα Ξυνά. Έλαβε την ονομασία του από τον ομώνυμο ναό του, που βρίσκεται σε όρμο. Έπειτα από 2 χιλιόμετρα ο επισκέπτης συναντά την παραλία Χρούσω, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις του "Ξενία" και κάμπινγκ του ΕΟΤ[1].
  • τα Ξυνά [ 17 ] , που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά του Παλιουρίου, στο τέλος του Τορωναίου κόλπου και 6 χλμ. προς το ακρωτήρι Κάνιστρο.

Στο σημερινό Παλιούρι πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαία πόλη, με το όνομα Θέραμβος, που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει ότι η πόλη στρατολογήθηκε βίαια από τον Ξέρξη και ίσως γι' αυτό δεν αναφέρεται σε μετέπειτα συγγραφείς. Στη χερσόνησο και στον όρμο του Αγίου Νικολάου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, που πιστοποιούν ότι η πόλη υπήρχε. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά της χερσονήσου και αποτελούσε βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά[2]. Οι κάτοικοι του Παλιουρίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο ιερέας Νικόλαος Τριανταφύλλου[3].

Τον Ιούνιο του 1918, με Βασιλικό Διάταγμα, παραδόθηκε στο Παλιούρι και ο οικισμός "Χρούσω".

Η ονομασία του σημερινού χωριού οφείλεται στα παλιούρια, αγκαθωτούς θάμνους, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την περίφραξη των σπιτιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: